Новини

Рецепти Олексія Гонтаря "Кемекс"

Рецепти
Історія
Кемекс був створений 1941 року доктором хімічних наук Пітером Шлюмбомом (Peter Schlumbohm). Кажуть, він хотів мати можливість швидко і без особливих клопотів заварювати смачну каву у своїй лабораторії.
У силу професії П. Шлюмб чудово розбирався в лабораторному посуді та методах фільтрації та екстракції. Використовуючи свої знання у цих галузях, П. Шлюмбом створив з предметів, що були в лабораторії, практично ідеальний пристрій для заварювання кави.

Конструкція

Основою для кемексу стала колба Ерленмайєра та звичайна лабораторна воронка зі скла. Шлюмбом поєднав два предмети та вніс ряд важливих модифікацій у конструкцію кожного. Колба отримала поглиблення по висоті з носиком, що дозволяє легко розливати напій. Воно також допомагало повітрю, що витісняється з колби гарячою водою при заварюванні, легко виходити назовні. Посередині колби Ерленмайєра розмістився невеликий круглий виступ («пупок»), що означає половину об'єму нижньої частини. У місці з'єднання верхньої та нижньої частини було розміщено дерев'яний прихват з підв'язкою зі шкіри.
Оригінальний посуд для заварювання кави завоював серця американців і зайняв міцне місце у поп-культурі 60-х. Кемекс був також визнаний важливим об'єктом американського дизайну 20 століття - з 1944 він є частиною постійної експозиції Нью-Йоркського музею сучасного мистецтва і виставляється в ряді інших музеїв на території США. Кемекс дійшов до сьогодні, не зазнавши жодних змін у конструкції.

Рецепт
1) Чиста питна фільтрована
вода (температура 92-93 ° С, 340мл)

2) Помел великий, як цукровий
пісок (більше ніж V60, 8,5 на mahlkoenig ЕК43)

3) Свіжообсмажена кава – бажано
якийсь сорт з кислинкою, наприклад,
Ефіопія або Кенія (20 г).

- Розкладіть фільтр та встановіть потрійною стінкою до носика кемексу;
- Добре змочіть фільтр гарячою водою. Злийте воду через носик, не виймаючи фільтр;
- Засипте свіжозмелену каву на дно фільтра;
- Зрівняйте кавовий шар легким струшуванням кемексу;
- Потрiбно обнулити ваги та засікти час. Перше вливання робимо з невеликою кількістю води (80мл), щоб з кави вийшов вуглекислий газ. Цей процес називають "цвітінням" (blooming), він необхідний для отримання збалансованої чашки.
- Через 30 секунд долийте 130мл води обережними круговими рухами;
- Ще через 1 хв долийте решту води (130мл), що залишилась, круговими рухами;

Раджу в міру проходження води через кавовий шар обертайте кемекс, щоб прибрати каву, що залишилася на стінках фільтра, а перед подачею збовтайте кемекс, щоб наситити напій киснем;

Загальний час приготування кемексу: 3-4 хвилини.

Enjoy