Новини

Рецепти Олексія Гонтаря "Каліта"

Рецепти
Історія

Компанія Kalita була заснована у 1958 році в місті Токіо. Спочатку компанія виробляла паперові фільтри для кави та згодом перетворилася на світового виробника професійних аксесуарів для приготування кави. Воронки компанії Kalita мають інноваційний дизайн за рахунок хвилястої поверхні ребер та геометрії плоского дна. Характеристики воронки дозволяють підтримувати стабільність температури та повністю розкрити смак кави. Для виготовлення даного девайсу використовуються різні матеріали.

Конструкція

Kalita – це краплинний метод приготування, який означає, що вода проходить через шар кави та фільтр, зроблений із хвилеподібного фільтра та падає вниз. Як і всі краплинні методи, каліта дасть вам чисту чашку.
Від інших краплинних методів відрізняє конструкція. Замість того, щоб вода капала через єдиний отвір, калита має плоске дно з трьома отворами, через які проходить кава. Внаслідок чого виходить дуже яскрава чашка. Також це мінімізує контакт з фільтром, що забезпечує стабільність температури та рівномірний розподіл води.

Рецепт

1) Чиста питна фільтрована
вода (температура 94-95 ° С, 240мл)

2) Помел трохи дрібніше ніж цукор 
(більше ніж V60 але менше ніж Кемекс, 
7 на mahlkoenig ЕК43)

3) Свіжообсмажена кава – бажано
якийсь яскравий насичений сорт, наприклад,
Індонезія або Кенія (18 г).

- Розкладіть фільтр та добре змочіть його гарячою водою. Злийте воду, не виймаючи фільтр;
- Засипте свіжозмелену каву на дно фільтра;
- Зрівняйте кавовий шар легким струшуванням каліти;
- Потрiбно обнулити ваги та засікти час. Перше вливання робимо з невеликою кількістю води (50мл), щоб з кави вийшов вуглекислий газ. Цей процес називають "цвітінням" (blooming), він необхідний для отримання збалансованої чашки.
- Через 30 секунд долийте 50мл води обережними круговими рухами;
- Ще через 30 секунд долийте 100мл води обережними круговими рухами;
- Через 40-50 секунд долийте решту води (40мл), що залишилась, рівною повільною струйкою в середину;

Пам'ятайте
Залежно від зерна, яке ви вибрали, можна і потрібно змінювати параметри. Просто пам'ятайте, що не варто міняти одразу кілька параметрів. Якщо ваш напій вийшов дуже водянистим, спробуйте поміняти тільки співвідношення води та кави, якщо це не допоможе, то зробіть помел менше. Та не забудьте перед подачею збовтати напій, щоб наситити його киснем;

Загальний час приготування каліти: 2,5 - 3 хвилини.
Enjoy