Новини

Історія та властивості матча -чаю

Статті
Декілька слів про назву.

Традиційно воно вимовляється в нас як «матча» з наголосом на другий склад, хоча схоже, що з філологічної точки зору точнішим буде звучання "маття" - приблизно так воно звучить японською( тобто – «розтертий чай»). Обидва слова вживаються у статтях та літературі, проте варіант «матча» трохи поширеніший, можливо, через англійське написання чаю – matcha.

Трохи про історію.

Багато хто вважає, що батьківщиною зеленого чаю матча є Японія, адже постачається він зазвичай звідти. Але насправді матча – це культурний набуток Китаю, бо там вона вживалася ще до нашої ери.

Історія матча є досить давньою і починається ще в Китаї під час правління династії Тан (618-907 рр.). У той час сировину для чаю відпаровували, спресовуючи в брикети, що дозволяло продовжити термін зберігання чаю. Згодом його почали розтирати в дрібний порошок і заварювати з подальшим додаванням солі та м'яти.

Довгий час ідея розтертого зеленого чаю залишалася в рамках Китаю і не виходила за його межі. Матчу тоді вживали замість ліків і робили це лише аристократи та ченці, адже для більшості жителів Піднебесної цей продукт був занадто дорогий. Поширення чаю розпочалося лише за правління китайської династії Сун (960-1279 рр.). Сталося це за участю ченця Йосая, який привіз чай матча до Японії у 1191 році. Виїжджаючи з Китаю, Йосай прихопив із собою не лише насіння ідей дзен-буддизму, а й буквальне насіння чайного дерева. Він виростив їх у невеликому саду біля свого будинку, розробив ритуали чаювання та частенько обдаровував впливових придворних порошком матча.

Поступово напій почав втрачати свою популярність в Китаї, але в Японії він навпаки поступово і дуже впевнено ставав частиною місцевої культури. У періоді 14-16 століття матча-чай почав широко розповсюджуватися, адже японські власники плантацій постійно удосконалювали технологію виробництва найкращих сортів продукту.

Виробництво.

Матча дійсно має повне право носити назву «чай», оскільки вона виробляється на основі Камелії китайської або Camellia Sinensis (тобто тієї самої рослини, з якої роблять і звичайний чай). Різниця в технологіях обробки та попередньої підготовки.

1. Попередній етап: кущі затіняють, щоб захистити від прямого сонячного проміння. Такі дії дозволяють уповільнити зростання рослини, а листя зробити темнішими, внаслідок чого вони збагачуються амінокислотами.

2. Далі зібране листя підсушують за змалюють. Однак перш ніж перейти до подрібнення, із сировини видаляють прожилки та стебла. Весь цей процес називають «тентя».

3. .Зрештою виходить дрібний порошок, що за величиною фракцій нагадує пудру або тальк.

Церемоніальна чи кулінарна? В чому різниця?

Ми не можемо казати, що один вид хороший, чи інший – поганий, адже головна їх відмінність у тому, що вони виготовляються для різних цілей, відповідно - і підхід теж зовсім інший.

1. Сировина. Для церемоніальної матчі збирають молоде, солодке листя, котре знаходиться на верхівці чайного куща, а для кулінарної беруть нижнє.

2. Врожай. Церемоніальна матча виготовляється виключно з листочків найвищої якості літнього та весняного збору. Матча для кулінарії виготовляється з другосортної сировини.

3. Фільтрація. В якісному матча прожилки та стебла ретельно видаляють для того, щоб запобігти появленню неприємною та занадто виразної гірчинки.

4. Подрібнення. Церемоніальну сировину повільно та ретельно розтирають на гранітних млинах, на мінімальних оборотах. Тому процес трудомісткий та довгий. Звичайні чаї подрібнюються в автоматизованих машинах на великих швидкостях.

Який смак чаю матча? Досить оригінальний – гіркуватий та солодкий одночасно; але також є нотки п'ятого смаку, який ті ж японці відкрили і назвали "умамі" (у перекладі - приємний), він найближчий до смаку білкової їжі. Матча вищого сорту солодша, а нижчі сорти (сировину збирають пізніше) можуть сильно віддавати гірчинкою.

Вплив матча на організм.

Напій, про який ми говоримо, як і зелений чай дуже корисний. Склад багатий на антиоксиданти, вітаміни (A, група B, C, E, K), є в ньому і кофеїн. Також в ньому присутні: калій, кальцій, магній, фосфор, цинк, мідь, залізо, натрій Такий багатий склад не може не впливати на здоров'я позитивно.

1.Високий вміст антиоксидантів.

В складі матча багато катехінів – це клас сполук в чайному кущі, що діють як природні антиоксиданти. Коли ви готуєте матча-чай – ви отримуєте напій, збагачений усіма поживними речовинами листа, в ньому буде набагато більше катехінів і антиоксидантів, ніж в завареному листовому чаї. Фахівці відзначають, що їх кількість в матчі до 137-ми раз більше, ніж в інших видах зеленого чаю.

2.Поліпшення роботи мозку та концентрації.

Матча містить в собі доволі велику кількість кофеїну. Для порівняння – на половинку чайної ложки доводиться майже 1 грам кофеїну.

Також матча містить в своєму складі з’єднання під назвою « L- theanine», яке змінює дію кофеїну в кращу сторону: підвищує пильність, допомагає уникнути зниження енергетичного рівня, яке може бути наслідком вживання кофеїну. Вченими було доказано, що L- theanine збільшує активність альфа-хвиль в головному мозку, завдяки чому настає розслаблення саме тіла і знижується рівень стресу.

3.Уповільнює ефект старіння.

Катехіни EGCG – це поліфеноли з дуже сильним антиоксидантним ефектом. Вони допомагають запобігати утворенню реактивних форм кисню (RTF), до яких відносяться вільні радикали і пероксиди. Завдяки цьому чай матча дає супер-антиоксидантний ефект, який протидіє занадто високій активності реактивних форм кисню. Також, саме завдяки катехінам EGCG, знижується вірогідність серцево-судинних захворювань, хвороби Паркінсона, Альцгеймера.

4.Сприяють схудненню.

Чай матча допомагає спалити надлишок калорій, знижує рівень глюкози і інсуліну в крові, навіть якщо ми не змінюємо свій режим харчування. Метааналіз досліджень, опублікованих на сторінках «American Journal of Clinical Nutrition», показує, що регулярне вживання зеленого чаю дозволяє спалити додатково 100 калорій на добу. Все це також відбувається завдяки катехінам EGCG.

5. Міцні кістки у будь-якому віці.

Катехіни EGCG допомагають зберегти кістки в гарному стані у будь-якому віці і запобігти розвитку остеопорозу

6.Гальмує розвиток пухлин.

Матча наповнена сполуками, пов’язаними з профілактикою онкологічних захворювань. Світові дослідження вказують на те, що катехіни відіграють важливу роль в процесі гальмування розвитку пухлин. Дослідження також підтверджують, що EGCG змінює метаболізм ракових клітин, оскільки пригнічує активацію ферменту, що відповідає за їх ріст і активність. Як підкреслив один з авторів дослідження, Вай-Нан Лі (Wai-Nang Lee) з Лос-Анджелеського біомедичного науково-дослідного інституту (LA BioMed), розуміння того, як цей компонент зеленого чаю здатний перемагати ракові клітини, може відкрити можливості для розробки абсолютно нової терапії для боротьби з онкологічними захворюваннями.

Протипоказання

1. При вагітності чай не заборонено вживати. Обережність потрібна лише у зв'язку із вмістом кофеїну. Цій категорії рекомендовану норму 2-3 чашки на день перевищувати не можна категорично.

2. Кому протипоказано чай матча? В основному тим, у кого проблеми зі сном, але й таким людям можна пити вранці напій, а уникати – за 6 годин до сну і пізніше.

3. Чи можна пити матчу на голодний шлунок? Ні, оскільки вона дратує слизову оболонку шлунка.

4. Чи можна пити цей чай при підвищеному тиску? Ті, хто страждає на гіпертонію, знають, що будь-який вид чаю може підвищувати тиск ще більше. Не виняток і матча.
Автор: Даная Кучерба