Новини

«Яскравий букет Ефіопії»

Статті
«Яскравий букет Ефіопії»
Ефіопія - неймовірна, сонячна, кольорова країна, яка стала основоположником кавового розвитку сьогодення. Дерево Coffea було виявлено в Йемені, але саме в Ефіопії почали розвивати культуру вирощування кави.
Перший експорт відбувся у 1600 році.Через небажання вчитися експерементувати і відходити від своїх традицій, інтерес європейських країн до ефіопської кави з кожним роком ставав нище.Країна зіткнулася з величезними політичними проблемами, які вплинули як на розширення експорту, так і на розвиток обробки кави. Відродження культури почалося на початку 19 століття, коли експорт кави дійшов до показника в 10 000 кг/день.
У 1957 р. була створена Національна Комісія Ефіопії з виробництва кави. Державний переворот і усунення від влади імператора Хайле Сєлассіє у 1970р. спричинили перерозподіл земель, а нова влада розпочала її активну націоналізацію. Ферми були спустошені, і культура виробництва якісної кави поступово втрачала актуальність.У 1991 р. була знищена військова диктатура. Розпочався процес лібералізації, країна почала свій шлях до демократії. З часом для Ефіопії відкрили міжнародні ринки, що сприяло створенню кооперативів які допомогли у фінансуванні, транспортуванні та інформуванні потреб.

Історично важливою подією стало утворення Ефіопської Товарної Біржі (ECX) у 2008 р. Це дозволило сформувати надійну систему торгівлі та захисту потреб як продавця, так і покупця. Охочі спробувати смачну ефіопську каву позбавилися можливості відстежувати походження зерна, а все через те,що біржа створила власний формат класифікації. Також,були введені стандарти якості для міжнародного і власного ринку збуту.

В адміністративно-територіальному відношенні Ефіопія як федерація ділиться на одинадцять регіонів або штатів, вісім з яких професійно займаються вирощуванням кави. У кожному регіоні культивується дикоросле дерево і не обов’язково, щоб його обробляли чи збирали. Деякі сім’ї вирощують кавові дерева у себе на подвір’ї. Головною причиною таких наслідків є масштаб головних регіональних ферм або дешева робоча сила.Проблемою на сьогодні є відсутність чіткої інформації про регіони Ефіопії, кожен з яких ділиться на мікро регіони і станції обробки. До кавової культури належать регіони Keffa, Jimma, Wollega, Limu, Harrar, Sidama, Guji, Yirgacheffe;

Деякі з них досі знаходяться під управлінням місцевого населення, кава культивується біля будівлі,і в кінцевому етапі відправляється на головну станцію обробки.Фермери,яким плантації дісталися по спадковості,інколи називають лот своїм прізвищем або іменами своїх близьких родичів.
Keffa - регіон, де велика частина кави вирощується в кавових лісах серед різноманітного поєднання рослин і тварин. Кавові ліси пропонують неймовірну кількість генетичного різноманіття. Дерева в одному лісі або навіть поруч одне з одним можуть бути різних сортів. Уряд надає місцевим громадам право використовувати ресурси лісу. Натомість вони повинні управляти лісом, контролювати доступ до нього та запобігати вирубці. Уся кава відбирається вручну і відправляється на станцію обробки, яку найчастіше називають на честь міста,у якому вона знаходиться.

Jimma - методи землеробства у цьому регіоні залишаються переважно традиційними. Більшість фермерів обробляють менше п’яти гектарів. Каву вирощують разом з іншими продовольчими культурами. Зазвичай не використовують добрива або пестицидів.Більшість сільськогосподарських робіт виконується вручну, мало механізації навіть під час обробки.

Wollega - межі Велеги залишалися незмінними до прийняття нової Конституції в 1995 році, коли Велега була розділена, причому частина її території стала зонами Асоса і Камаші регіону Бенішангул-Гумуз, а решта стала Міраб Велега. Найвідомішим містом колишньої провінції був Nekemte. Кава з цього міста високо цінується за приємний медовий, цитрусовий, фруктовий та квітковий смак.

Limu - кава відома своїм гарним, солодким, пряно-винним смаком і збалансованим вмістом, тому користується попитом у багатьох обсмажувачів, особливо в Європі та США. Кава Washed Limu є однією з найкращих сортів кави для гурманів у світі.

Harrar - це реліквія сорту арабіки, що вирощується в регіоні Харрар на півдні Ефіопії. Харрар входить до числа найкращих сортів кави у світі та входить до серії з трьох торгових марок ефіопських кавових регіонів разом із Іргачеффе та Сідамо.Зерна мають виразну винну кислинку та квіткові ноти, дуже ароматні та фруктові в чашці, надаючи сильні нотки джему, абрикоса і лісових ягід.

Sidama - знаходиться на півдні Ефіопії та охоплює кілька інших зон (відомих як воредас). Раніше він був частиною регіональної держави Південних націй, національностей і народів (SNNP), але після референдуму розділився та став самостійною регіональною державою. Регіон поширюється на родючих високогір’ях на південь від озера Аваса в долині Рифт. Грунт родючий, а річна кількість опадів 1200–2000 мм створює ідеальні умови для вирощування кави. Сідама має 36 округів (Бенса, Чіре, Арореса і тд.) Sidama- один з трьох регіонів, назва якого стала торговельною маркою, щоб його популярність набирає обертів. Його шанують за дуже насичений фруктовий аромат.

Yirgacheffe - є одним з найпопулярніших видів кави в світі. Легкий смак і вишукані аромати роблять його ідеальним.Клімат в регіоні дозволяє збирати врожай без сільськогосподарських хімікатів. Якщо ви шукаєте зелену та органічну каву, Yirgacheffe — чудовий вибір. Громадська організація – на даний момент в регіоні працюють 12 кооперативів з виробництва органічної кави, які виробляють понад 6 946 тонн промитої та 13 892 різних сортів кави на рік. З усіма цими кооперативами Yirgacheffe надав можливість своїм фермерам і місцевим громадам краще контролювати свою долю.

Guji - на відміну від інших регіонів, Guji має дуже мало міських центрів. Регіон чудово підходить для сільського господарства. Оскільки велика частина землі була незайманим лісом, ґрунт неймовірно родючий. Тут немає потреби в додаванні добрив. Каву часто поєднують з продовольчими культурами як засіб для максимального використання землі та забезпечення сімей їжею. Фермери використовують гібридні сорти, розроблені JARC (Jimma Agricultural Research Centre). Ці сорти більш стійкі до шкідників і часто дають вищі врожаї. У Гудзі є багато дрібних власників які відвозять врожай на мийну станцію, також є кілька великих кавових плантацій. Ці великі операції, як правило, більш організовані, зазвичай включають вибір сортів і стандартизовані процедури для забезпечення консистенції кави. Ці великі ферми також мають свої унікальні профілі.

Таким чином, у яскравому букеті можна відчути найрізноманітніші смаки: тропічні, цитрусові, ноти чорного чаю або фруктів. Уже зрозуміло, що відчути усі смаки в чашці з одного регіону неможливо, кожен з них є абсолютно унікальним.