Новини

Що пов’язує науку та фільтр-каву?

Статті
Що пов’язує науку та фільтр-каву? Не найочікуваніше запитання, та ці два світи ближчі, ніж здається, на перший погляд.
Звісно кожен згадає про хімічний склад речовин, вплив різноманітних мікроелементів на смак кави, про показних жорсткості води тощо. Та на цей раз, наша увага буде прикута до чогось, що сховано прямо перед очима, і те, про що ви напевно і самі колись замислювались- Кемекс)
Цей скляний девайс, дивної форми, у дерев‘яному «жакеті» зі шкіряною краваткою, та кумедним «пупком» внизу, має доволі цікаве коріння. Його винахідником був Пітер Шлюмбом, що у переїхав до Нью Йорку з Німеччини у 1936-му році, та у 1941-му задався питанням простого методу приготування смачної кави, не виходячи зі своєї лабораторії. Тож він, маючи великий досвід, у сфері хімії, та зокрема фільтрації, пішов найпростішим шляхом, та просто подивився, що у нього мається з наявних приладів та хімічного посуду. Окинувши оком лабораторію, йому до уваги припала колба Ерленмайера, що і стала прототипом для самого кавового девайса, у майбутньому. Доволі проста історія, та, як це іноді і стається, такий начебто простий винахід став його найвідомішою робототою, зо знайшла собі місце по всьому світу, хоча Пітер є автором більш ніж трьох тисяч різних інших винаходів.

Для нас же, кемекс, насамперед, цікавий своїми смаковими властивостями: легкий, чистий смак, та унікальна можливість розкрити ягідні або квіткові ноти як у смаку, так і у ароматі кави.
Такого ефекту можна досягти, завдяки особливості його фільтру (доволі жорсткий, у порівнянні з іншими методами заварювання), та унікальній конструкції, що дозволяє наситити киснем щойно зварену каву. Ще однією особливістю є можливість приготувати одразу досить великий об‘єм напою, не втрачаючи його властивостей. Тому на цей раз ми приготуємо одразу 400 млл кави.

Ну то нарешті давайте готувати!

Рецепт:
• Чиста питна фільтрована вода (температура 93-95°С, 400 млл)
• 25 грамів свіжообсмаженої кави
• Помел трохи дрібніший, ніж під крапельку кавоварку, проте значно крупніший від помелу під V60 (Mahlkönig ek43 позиція 12-13)
• Сам девайс та паперовий фільтр

1- вкладаємо фільтр у кемекс, так, щоб потрійний шар паперу був зі сторони носика, що розміститься посередині
2- змочуємо фільтр, та паралельно прогріваємо колбу, гарячою водою (вода та сама, зо і для приготування), та зливаєм воду
3- засипаєм змелену каву та відтарюємо на вагах девайс і запускаємо таймер
4- для першого вливання використовуємо 70 грамів води, та очікуємо 30 секунд
5- надалі, слід зробити два вливання по 100 грамм води, з інтервалом в хвилину
6- та зевершуємо приготування двома вливаннями по 65 грамів, з інтервалом в 30 секунд

Загальний час приготування 3,5 хвилини, а об’єм на виході складатиме 400 грамів напою

Не забудьте після приготування, та прибирання фільтру, добряче наситити киснем напій, прямо у кемексі, ніби розмішуючими рухами, розганяючи напій по стінках колби, аби остаточно та повноцінно розкрити його смак