Новини

Як заварювати чай

Статті Рецепти
Кожен із нас скоріш за все заварює чай звичним способом з дитинства – засипати заварку у чайник і просто залити водою. У професійному середовищі ми назвемо це європейський метод і насправді він підходить скоріш для чорного чаю з Індії, Кенії, Шри-ланки, бо частіше за все чай з цих регіонів віддає весь свій смак і аромат за одне заварювання. Зазвичай на 500 мл води беруть приблизно 3-4 гр заварки та настоюють 4-5 хвилин.

Якщо казати про китайський чай і загалом їх культуру споживання, то їх краще заварювати проливами. Саме таким чином можливо розкрити весь їх многогранний смак та аромат, який буде змінюватись з кожним проливом.

Метод проливу, це коли одну порцію чая заварюють декілька разів в гайвані (спеціальна посуда), або невеликому чайнику, протримавши заварку від 10 секунд. 

Тобто зазвичай маємо такий рецепт і процес:
  • 7-8 гр заварки (але ви завжди можете регулювати насиченість яка вам до вподоби)
  • Гайвань або чайник (приблизно 100-180 мл)
  • Перший пролив зливається, таким чином ми промиваємо та розпарюємо чайний лист.
Оцінюємо аромат. 
  • Заливаєм воду ще раз і чекаємо 10-15 секунд, а потім весь об’єм розливаємо по чашкам. Важливо не залишати воду у чайнику, якщо сильно передержати – то з’явиться гіркота та терпкість. 
  • Повторюємо проливи, кожен раз трохи збільшуючи час, до поки чай не втратить смак. Це буде залежати від якості та виду чаю, в середньому це 5-6 проливів. 
  • Також буде важлива якість та температура води. Завжди беріть воду в бутлях або фільтровану, з мінерализацією від 60 до 250 мг/л та pH 6-8.


Температура різна для кожного виду чая:

  1. Білий, жовтий, зелений чай – 80° і нижче.
  2. Улуни – 80-85°
  3. Червоні, пуери та темні улуни – 90° та вище.
  4. Щодо зелених японських чаїв, то вони також заварюються методом проливу. Але високоякісний молодий та ніжний японський чай рекомендується заварювати за температури не більше 35-70 °С. 

Якщо вам незручно або немає часу на використання маленьких чайників та гайванів, то є сучасна альтернатива – ізіпот. Це скляний девайс, завдяки його конструкції можна заварювати чай методом проливу, але набагато простіше.