Новини

Кавове дерево як вид – що важливо знати?

Статті
Кавове дерево відноситься до Ботанічної родини Маренові (Rubioideae). У дикій природі може досягати висоти понад 15 метрів. Але на плантаціях, максимум, який можна побачити це дерево до 1,5 метра. Це роблять для того, щоб полегшити збір урожаю та полегшити зростання дерева. Простими словами, щоб вся енергія і сила, якими наповнюється дерево з ґрунтів, поглинаючи опади і вбираючи тепло та промені сонця, йшли не на зріст у висоту, а на смак майбутніх плодів. 

Зовнішній вигляд кавового дерева схожий на чагарник, з довгим та щільним листям овальної форми. Під час цвітіння ( в сухий і теплий період) можна побачити білі квіти, схожі і на вигляд, і за ароматом з квітами жасминового та апельсинового дерева. Під час дощів цвітіння немає.

Врожай буває дуже різним. Залежно від дерева та від року, врожай кави, готової для реалізації, може бути від 400 до 1000 гр. Тривалість життя дерева з рентабельною плодовитістю коливається від 2 до 50 років.

Кавові дерева мають свій життєвий цикл. Приблизно через два роки після того, як дерево висадили на плантацію, воно цвіте, запилюється перехресним способом або клейстогамією, а потім дає перший урожай.

На 3-4 році дерево добре плодоносить та дає максимальний урожай. Але після 4 року врожайність падає. По завершенні життєвого циклу – приблизно через 7 років – дерево підрізають. Це називається "прунінг". Дерево підрізають під кутом, щоб на зрізі не накопичувалась вода і не починалось гниття. Залишають пеньок заввишки 50 см. Потім з нього виростає новий стовбур, і починається новий цикл. З кожним підрізанням врожайність дерева знижується, тому прунінг не повторюють більше 5-6 разів.

Етапи культивації кавового дерева виглядають так:
1.Насіння кавового дерева висаджують в спеціальному розпліднику. Забезпечуючи необхідну кількість світла та вологи.
2.Через 6-10 тижнів з'являються перші паростки.
3.Після того, як саджанці досягають 5-10 см. в довжину їх пересаджують в окремі горщики або пластикові пакети.
4.Після того, як 8-10 місячні саджанці досягають 50-60 см. їх висаджують на плантаціях у спеціальний ґрунт.
5. Перше цвітіння кавове дерево дає орієнто́вно через 2-3 роки, а перший скромний врожай з'являється на 4-й рік при правильному догляді дерева.

Результатом дводенного запилення квітки кавового дерева є дозріла кавова ягода. Розуміння будови кавової ягоди дуже важливе для подальшого розуміння особливостей вирощування кавового дерева, способів обробки та їх впливу на смак готової чашки.

Кавову ягоду найчастіше називають кавовою вишнею. Кавова ягода складається з 4 основних шарів: саме зерно, покрите тоненькою сріблястою плівкою (її ще називають silverskin), пергаментна оболонка, або пачмент (parchment), покрита клейковиною (mucilage), та м'якоть (pulp).

Зазвичай кавова ягода містить два зерна. У 10–15 % випадків в ягоді розвивається лише одне зерно, воно називається пібері (peaberry).