Новини

Про кофеїн у чаї

Статті
Багатьох цікавить питання, чи багато кофеїну містить чай і чому такий різний ефект від чаю та кави.

Ці два напої містять одну і ту ж речовину - кофеїн. Але говорити про кількість кофеїну в чашці чаю та кави досить складно, тому що на це впливає дуже багато факторів: сорт кави/чаю, спосіб обробки, якість продукції, навички бариста, спосіб приготування.
Наприклад, вміст кофеїну в чаї буде залежити від способу ферментаціі, під час сушки листя чаю скручують, виділяється сік і відбувається процес ферментації. Під час ферментації хімічні речовини розпадаються, тому чим менше обробляють листя, тим більше кофеїну у ньому зберігається. Але тут важливо зазначити що вміст кофеїну у сухому чайному листі не дорівнює рівню кофеїну у чашці завареного чаю, так як він не екстрагується повністю.

Заварюючи чай або каву, ми можемо розуміти приблизний вміст кофеїну в чашці за часом заварювання, адже рівень змісту кофеїну напряму залежить від часу екстракціі.
Також велике значення має якість листа та вплив сонячних променів. Для виготовлення чаю зазавичай беруть кілька груп листя та бруньок. Найбільше кофеїну міститься у верхніх листках. Чим нижче листочки, тим менше в них кофеїну.
Але якщо в чаї такий ж самий кофеїн як у каві, то чому ж різний ефект? Справа в тому що у чайному листі крім кофеїну міститься амінокислота L-теанін, яка уповільнює пряме засвоєння кофеїну у шлунку і за рахунок цього ми маємо тривалий ефект бадьорості та відчуття ясності розуму, тоді як чашка кави дає нам сильний приплив енергії на короткий проміжок часу.

Підсумком усього буде – найважливіше знайти якісний продукт, будь то чай чи кава. Та притримуватись стандартних рекомендацій заварювання та не перевищувати свою денну норму кофеїну.