Новини

Як наші рецептори розпознають смак кави?

Статті
Кожен з нас час від часу замислюється над смаком,який він відчуває під час прийому їжі або після вжитої порції кави. Дуже важливо розуміти,що саме ми з вами п’ємо і який це має вплив на наш організм. Наскільки важливим є вплив аромату на відчуття й сприйняття смаку.

1.Органи,які відповідають за смак

  • язик - орган,який допомагає нам розмовляти, переробляти їжу і відчувать її смак. Його поверхня вкрита маленькими «пухирцями», це-сосочки,які відповідають за фізичне сприйняття.Смакові рецептори набагато менше, один сосочок може містити від 5 до 100 рецепторів;

  • важливо зазначити,що форма сосочків відрізняється,кожен з них належить до певного виду;

  • у центрі язика знаходиться велика кількість маленьких тонких сосочків. Їх називають нитевидними;

  • на кінчику та з боку язика знаходяться маленькі круглі сосочки, схожі на крапки. Це-грибовидні сосочки,вони зазвичай мають по 3-5 смакових рецептори;

  • два інших типи побачити значно важче.Наприклад,на задній частині язика знаходяться листовидні сосочки,які важко помітити;

  • ближче до піднебінного язичку розташовані великі

  • круглі сосочки, вони називаються жолобкуваті. Кожен з них містить більше 100 смакових рецепторів.

Смаковий рецептор складається з двох типів клітин,а саме: смакових, які виконують основну роботу по розпізнаванню смаку та допоміжних клітин. Над кожним смаковим рецептором розташована смакова пора - отвір,у який проникають молекули їжі. Кожна смакова клітина має смаковий волосок, який при контакті з молеколую їжі посилає мозку імпульс. Цей імпульс проходить через черепний нерв, який з’єднує смаковий рецептор з мозком.

Смаковий рецептор містить до пятдесяти клітин. Це означає, що наш мозок одночасно може обробляти близько тисячі сигналів. Він бере інформацію, яку посилають рецептори і порівнює її зі спогадами. Саме так мозок розуміє,що ми їмо.

На допомогу смаковим відчуттям приєднується нюх і тілесне відчуття їжі. Текстура, вологість, температура, жирність - це тактильність,за допомогою якої ми можемо додатково оцінити смак.

Під час жування ми відчуваємо запах їжі, яка вже опинилася у ротовій порожнині. У носовій порожнині знаходяться клітини, які працюють у якості смакових,але відповідають за сприйняття нюху. Вони також мають дрібні волоски, які при контакті із запахом посилають мозку сигнал через нюховий нерв.

2.П’ять видів смаку

Розподіляють чотири види смаку, а саме: солодкий, гіркий, кислий і солоний. Кожен рецептор відповідає за певний смак. Вважають що це міф але деякі смаки ми відчуваємо краще коли відносимо його до конкретного рецептора.

Кожний смаковий рецептор, незалежно від його розташування, може розпізнавати від п’яти смаків. П’ятим смаком є умамі - сукупність одночасних відчуттів кислого, гіркого, солоного та солодкого в рівних пропорціях один до одного.

Подивившись на свій язик можна зазначити, що кінчик відповідає за солодкість, бокові частини за солоність, центральна частина за кислотність, корінь за гіркість і майже всі рецептори відповідають за умамі.

3.Особливості води під час вживання кави

Розібравши,як працюють рецептори, важливо пояснити,чому перед або після вживаної порції кави необхідно пити воду.

У кав’ярнях прийнято подавати келих води разом з порцією еспресо.Розберемо,чому так роблять.

Вода допомагає оновити наші рецептори перед вживанням кави. Завдяки чергуванню води з кавою, можна найбільш точно об’єктивно оцінити смак напою.

Зауважимо,що пити воду після вживання кави потрібно обов’язково. Найважливіша причиною є сильна сечогінна властивість кофеїну. Згідно з дослідженнями,кофеїн блокує роботу специфічного гормону, що впливає на роботу системи виділення. Тож,якщо пити багато кави і при цьому нехтувати водою, то як наслідок це може призвести до серйозних порушень роботи нирок і видільної системи.

Отже,наше сприйняття будь-якого продукту ,зокрема кави,обумовлене низкою фізичних та хімічних факторів.

Важливо зазначити те,що знання про рецептори,які відповідають за смаки,є дуже важливими.Необхідно розуміти,чому ми відчуваємо ті чи інші смаки або навіщо треба пити воду,адже все це має вплив.